Ny forening for russisktalende

 Tatiana 1

Tatiana Rusuberg formand i FORT

Nu bliver det lettere for Russisktalende i Sydjylland at integrere sig i Danmark. Ny forening for russisktalende i Esbjerg vil hjælpe med at skabe netværk og fremme integrationen i Danmark.

Som tilflytter i Danmark er det ofte nemmere at binde knude på tungen end at sige ”Rødgrød med fløde”, de sociale koder er endnu ikke på rygraden og man kender ingen. Det er svært at falde til i et nyt land og man kan ofte føle sig ensom i en periode. Det oplevede russiske Tatiana Rusuberg, da hun flyttede til Esbjerg i 2002.

- Jeg tog til Danmark for at være sammen med min mand og efterlod hele mit netværk i Rusland, så jeg havde brug for nye venner og bekendtskaber. Men det var meget svært at få et netværk, for kulturen er anderledes og når man kommer udefra, kan danskerne godt virke lidt kolde og distancerede, fortæller Tatiana Rusuberg.

- Samtidig skulle jeg vente i seks måneder på at få opholdstilladelse. I den periode kunne jeg ikke komme på sprogskole og jeg havde ikke adgang til arbejdsmarkedet og kunne ikke tage en uddannelse. Så jeg kunne intet og følte mig meget ensom, siger Tatiana, som har en ph.d. i russisk sprog og litteratur og fik danskundervisning inden hun rejste.

Efter et par år i Danmark, blev det bedre.

Fik hjælp af frivillige
I 2005 fandt Tatiana en frivillig, som hjalp hende bedre ind i det danske samfund.- Jeg fik en mentor, som var frivillig mentor i KVINFOs mentornetværk. Herigennem blev mit netværk bredere og jeg fik danske venner.

Efter et halvt år lykkedes det mig også at få et arbejde og jeg har været på arbejdsmarkedet lige siden, siger Tatiana, der i dag arbejder som mentorkoordinator i Vejen Kommune.

- Det tog næsten tre år, inden jeg fandt den hjælp og støtte, jeg havde behov for og sådan er det for rigtig mange tilflyttere, siger hun.

Det har Tatiana besluttet sig for at ændre på.

Har nu stiftet forening
For at gøre det nemmere for russisktalende at falde til i Danmark har Tatiana og nogle andre frivillige stiftet Foreningen for Russisktalende, eller blot FoRT.

- Formålet med foreningen er at give nytilflyttere et sted at gå hen, mens de venter i op til to år på, at få opholdstilladelse. For det er lang tid at gå alene, og der er ikke nogen tilbud i form af foreninger eller klubber for russisktalende lige nu, forklarer hun.

- I foreningen kommer vi til at mødes en gang om måneden, vi vil præsentere medlemmerne for hinanden på Facebook, arrangere modersmålsundervisning for børn og foredrag om fx dansk lovgivning på integrationsområdet, om arbejdsmarkedsforhold, børneopdragelse og om institutioner, som er meget forskellige fra fx Rusland og Ukraine, fortæller Tatiana.

- Vi vil også gerne arrangere ture, hvor vi besøger forskellige steder i Danmark med historie og kultur bag sig, som fx museer, forskellige byer osv., så man også lærer Danmark at kende på den måde.

Vil understøtte netværk
Tatiana Rusuberg fortæller, at der er ca. 1500 russisktalende alene i Esbjerg Kommune. Russisktalende kommer typisk fra de tidligere sovjetrepublikker, men der er også danskere, som taler russisk og de er også velkomne i FoRT. De nærmeste foreninger for russisktalende ligger i Vejle, Aarhus og Odense og derfor er der et stort potentiale og et stort behov. Det betyder også, at der er et godt grundlag for at skabe netværk.

- Vi vil hjælpe nyankomne ved at dele den viden, som findes hos de mere erfarne i foreningen. Dem kan vi hjælpe med fifs og gode råd om at finde arbejde, efteruddannelse og lære hurtigt dansk, forklarer Tatiana.

- Det kan vi også gøre ved at dele nogle af de gode historier, som nogle af medlemmerne har, om at klare sig i Danmark.

- De er måske selvstændige erhvervsdrivende og kan fortælle om deres forretning og inspirere andre til måske selv at komme i gang med iværksætteri, siger Tatiana.

Tatiana Rusuberg er formand i FoRT og har erfaring med at drive en forening fra Mentornetværket Esbjerg/Varde, som hun var med til at stifte i 2010.

Læs mere om FoRT og find kontaktoplysninger her: https://www.vindrosen-huset.dk/hjaelp-til-dig/find-forening/item/fort-forening-for-russisktalende-i-sydjylland

  • Læst: 3325

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-15

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale