Opgangsvenner har succes med at holde eksmisbrugere fra stofferne

Når misbrugere kvitter stofferne rammes de ofte af ensomhed, hvilket kan være den direkte vej tilbage til misbrug. Denne ensomhed har Røde Kors’ frivillige Opgangsvenner stor succes med at afhjælpe, men de er for få til at dække behovet.

Da Richard Bækgaard i 2013 gik i behandling for sit 22-årige amfetaminmisbrug, måtte han som mange andre nybagte eksmisbrugere revidere sin kontaktliste på telefonen ganske kraftigt for at mindske risikoen for tilbagefald.

- Efter mange års misbrug er man nødt til at kvitte en masse bekendtskaber, når man kommer i behandling, fordi mange af dem ikke er gode. Det man har til fælles, det er jo stofferne, forklarer Richard.

For Richard, og de fleste andre, som foretager denne revidering, var han nu i risiko for at blive ensom. Og ensomhed er ikke en god ting for eksmisbrugere.

- Man havde erfaring med, at når misbrugere afslutter sidste led i behandlingen, så bliver de ensomme og ender sammen med de gamle venner igen. Og så falder de i, siger Bente Lausten, som er Richards opgangsven.

Opgangsvennerne er en gruppe frivillige hos Røde Kors, som hjælper tidligere misbrugere med at holde sig på måtten ved ganske enkelt at være deres venner.

Almindelighed som våben mod ensomhed

Når Bente og Richard mødes cirka hver 14. dag drikker de kaffe, snakker, går en tur eller tager på café.

- Da vi startede, gav det mig et indblik i dagligdagen for et almindeligt menneske og noget at sigte efter, for jeg ville jo gerne tilbage og være en produktiv del af samfundet, forklarer Richard, som tidligere har arbejdet som smed og buschauffør og regner med snart at komme ud at køre igen.

- Det handler om at snakke med en, der intet har med stoffer at gøre og har et almindeligt liv, som jeg ikke har kendt til i mange år, siger han.

Bente tilføjer et eksempel.

- Richard var med til at arrangere min søns konfirmation. Han fandt muslingeskaller, rendte rundt i butikker og ledte efter de ting, vi skulle bruge. Richard sagde, at det var noget af det mest almindelige, han længe havde gjort.

Bente og Richard Opgangsvenner nedksaleret

"God jul!” lyder det udover et veldækket julemiddagsbord i Røde Kors’ lokaler i en nedlagt saltstation i Esbjerg. Omkring bordet sidder en 15-20 mennesker; børn, unge og ældre og skåler julen ind i alkoholfri drikke. Det er ikke kun julen, de fejrer. De fejrer også deres venskaber med Røde Kors’ opgangsvenner, som har været stærkt medvirkende til at en elektrikerstuderende, en buschauffør, en HF-studerende, en bygningskonstruktør og en smed ikke længere er stofmisbrugere. Her har Bente Lausten, som er opgangsven for Richard Bækgaard, taget en lille foto-pause fra julefrokosten.

Mere end en ”opgangs” ven

De mange ting, de laver sammen og deres mange samtaler har flyttet Richards og Bentes venskab fra at være et formelt opgangsvenskab til også at være et rigtigt venskab.

- Vi kunne lige så godt have været venner, der tager ud og laver ting sammen, siger Bente og tænker lidt.

- Og det er jo faktisk også det, vi er blevet. Man bliver nok tættere forbundet med den slags venner, end med ”almindelige” venner, fordi man bliver lukket helt ind.

- Det bliver meget dybt på den måde. Jeg snakker også mere om mit liv med Richard, end jeg gør med de fleste venner, hvor det ofte er lidt bagateller, man snakker om. Vi snakker om meget dybe ting og får derved en meget stor fortrolighed. Jeg kan sige alt til Richard og med tiden er det blevet et meget ligeværdigt forhold, fortæller Bente.

Richard Bækgaard mener selv, at opgangsvennerne har hjulpet ham.

- Det er selvfølgelig svært at sige, hvordan det var gået uden en opgangsven, men jeg tror, at sandsynligheden for, at jeg stadig var i misbrug, havde været meget større uden en opgangsven, siger han. 

Der mangler opgangsvenner

Lige nu er der ni frivillige opgangsvenner hos Røde Kors, og der mangler flere.

- Vi vil gerne ud og holde foredrag for tidligere misbrugere og fortælle om vores tilbud, siger Bente.

- Men det kan vi ikke, fordi vi ikke har nogle ledige besøgsvenner at tilbyde dem. Vi kunne sagtens bruge fem opgangsvenner mere.

Bente Lausten forklarer, at det eneste, der kræves af en opgangsven, er, at man skal være medmenneskelig og forstående, have ro til at lytte til andre og lyst til at gøre en forskel for et andet menneske.

De eksmisbrugere, som opgangsvennerne beskæftiger sig med, er ikke kriminelle. 

Mangel på frivillige får eksmisbrugere til at falde i

Bente Laustens erfaringer viser, at eksmisbrugere uden en opgangsven har forøget risiko for at falde i.

- De tre eksmisbrugere, jeg har mødt det seneste år, som ikke kunne få en opgangsven, er alle faldet i, siger Bente.

- Til forskel er kun to af de 13 tidligere misbrugere med en opgangsven faldet i inden for de seneste to år. 

Sådan startede Opgangsvenner

Det var behovet for en indsats mod ensomhed hos eksmisbrugere, der satte den frivillige gruppe under Røde Kors Esbjerg kaldet Opgangsvenner i gang. Navnet er knyttet til bostedet ”Opgangsfællesskabet”, hvor misbrugere på vej tilbage til et almindeligt liv bor den sidste tid af deres behandling på en anonym adresse i Esbjerg.

Læs mere om at blive opgangsven hos Frivilligjob.dk

Læs mere om Røde Kors Esbjerg her

Udskriv Email

Søg