Projekt Fællesskab på Asfalten: Parkour skal hjælpe børn ind i idrætslivet

Stine Paterek 2

For mange børn med psykosociale vanskeligheder er idræts- og foreningslivet et uoverskueligt projekt at give sig i kast med. Det problem vil projektet ”Fællesskab på Asfalten” i Esbjerg nu afhjælpe.

Af PR- og foreningskonsulent Janus Valsted

Danmark har en stærk foreningskultur på idrætsområdet, som et flertal af børn har stor glæde af både fysisk og socialt. Det gælder dog i mindre grad børn med psykosociale vanskeligheder, som har en lavere tilknytning til idrætslivet. Derfor har gadeidrætsorganisationen GAME søsat projekt ”Fællesskab på Asfalten” med støtte fra Velux Fonden og Sundhedsstyrelsen, så flere børn med psykosociale udfordringer kan få glæde af idræt.

- Fællesskab på Asfalten handler om at give børn og unge med forskellige diagnoser nogle succesoplevelser gennem idræt, forklarer Stine Paterek, som er tovholder på projektet i GAME Streetmekka i Esbjerg.

- For at gøre det, har vi valgt at bruge idrætsgrenen parkour, fordi den ikke indeholder det samme konkurrenceelement som mange andre idrætsformer.

”Nu kan jeg lande på stregen uden at vælte”
Parkour er en fysisk disciplin, hvor man skal forcere forskellige naturlige forhindringer i byrummet. Det kræver styrke, teknik og balance.

- Ved at bruge parkour som idrætsgren kan vi fokusere på de små vigtige succesoplevelser uden at risikere de nederlag, som kan følge med konkurrenceidræt, siger Stine Paterek.

- Det er meget individuelt, hvad en succesoplevelse kan være. ”Nu kan jeg lande på stregen uden at vælte”, er et eksempel, og dem oplever børnene mange af i forbindelse med forløbet.

40 ugers forløb
Når projekt ”Fællesskab på Asfalten” starter i 2019, bliver det med tre hold á ti børn, som mødes en time ugentligt i 32 uger. Det samlede forløb er dog på 40 uger.

- De sidste 8 uger handler om at integrere børnene i eksisterende idrætsforeninger. Det kan være fodbold, håndbold eller måske et andet projekt hos os i GAME Streetmekka Esbjerg, hvor der er andre slags gadeidræt som basket, skating, rulleskøjter osv., siger Stine.

Mangler stadig frivillige
Udover de fire lønnede instruktører skal 20 frivillige hjælpe med at få ”Fællesskab på Asfalten” til at fungere. Indtil videre har to meldt sig.

- Vi er ved at rekruttere frivillige som f.eks. pædagog- og lærerstuderende. Det kan dog også være peers, som er unge, der selv har haft psykosociale udfordringer, men som nu er blevet rustede til at være rollemodeller for børnene.

- Som frivillig får man en gadeidrætsuddannelse, som har til formål at ruste den frivillige med nogle værktøjer til at arbejde med denne målgruppe, siger Stine Paterek.

Projekt ”Fællesskab på Asfalten” i GAME Streetmekka Esbjerg starter i uge otte.

Læs mere her

Udskriv