Karsten fik en go' ide...

Karsten

Artiklen blev oprindeligt bragt i oktober 2017 i fagbladet TID&SYN, som udgives af Serviceforbundet – Urmagerne og Optikerne.

Efter godt fire år som folkepensionist følte den gamle optiker fra Nyt Syn i Sædding Centret, det var på tide, der skete lidt mere i det daglige.
Det var efter nogen overvejelse, at Karsten Breer-Højrup tog kontakt til Frivilligforeningen Træfpunkt Sædding, som han vidste havde go' kontakt til blandt andet de tre ældrecentre i nærområdet. Og for ikke lokalkendte har Sædding postnummer 6710 Esbjerg V.

Hurtigt blev man enig om, der måtte være et behov på ældrecentrene for at få justeret beboernes briller, men samtidig ønskede man ikke at genere de etablerede optikerforretninger i byen. En løsning kunne derfor være et tilbud om udelukkende at foretage gratis brillejusteringer "on location". Som besluttet så gjort – ældrecentrene blev kontaktet, og formodningen viste sig at have hold – behovet var helt konkret.

Hurtigt i kø
Der blev lavet besøgsaftaler, plakater til centrene, omtale på foreningens hjemmeside og Facebook, og i løbet af foråret 2017 drog Karsten Breer-Højrup af sted. Alle tre steder var beboerne blevet adviseret forinden, så der var allerede kø ved bordet, da Karsten dukkede op medbringende sit gamle værktøj og fruens næsten udtjente hårtørrer.

”Det koster ikke noget at få rettet brillerne. Kom jeg ikke på besøg, så ville mange gå rundt med et forringet syn, fordi brillerne er blevet vind og skæve. Det får jeg rettet op på. Skal der mere til, må de forbi en optikforretning”, fortæller Karsten Breer-Højrup.

Karsten startede som optikelev hos Kohberg i Kongensgade i Esbjerg i 1966. Senere kom han til Lauritzen i Kolding, hvor han var i seks år. Frem til pensioneringen hed arbejdsgiveren gennem 36 år Nyt Syn – Theilgaard Optik i Sædding Centret.

Opfølgende besøg
Besøgene på de tre ældrecentre varer et par timer, hvor Karsten hjalp en snes stykker hvert sted, og der er allerede nu aftalt opfølgende besøg i efteråret. For at beskytte Karstens fritid mest muligt, koordineres besøgene via Træfpunkt Sædding. Planen er, at Karsten fremover kommer rundt på centrene tre til fire gange om året – til gavn og glæde for såvel beboerne, pårørende, personale og ham selv.

”Rundt på plejehjemmene møder jeg også tidligere kunder. Så kan de huske mig og jeg kan kende dem. Det er superpositivt”, fortæller Karsten Breer-Højrup.

Konen har fået sin hårtørrer tilbage
Da denne artikel blev bragt i fagbladet TID&SYN i oktober 2017, brugte Karsten sin kones hårtørrer til at opvarme og tilrette brillestænger. Det læste Anne Britt Rasmussen fra Rokkjaer Specialoptik, så hun besluttede sig for at hjælpe Karsten ved at donere en varmemaskine og en brillerensemaskine. Så nu har Karstens kone fået sin hårtørrer tilbage.

Audica Hørecenter Esbjerg hørte om initiativet og syntes, at det var en god idé. Siden 2018 har de derfor taget med Karsten ud på plejecentrene med en uddannet hørespecialist, som kontrollerer beboernes høreapparater. I efteråret 2019 blev der desuden mulighed for, at hørespecialisten efter aftale kan medbringe udstyr til en basal test for nedsat hørelse.

Træfpunkt Sædding koordinerer besøgene og og informere plejecentrene, når et besøg er på trapperne.

Antallet af plejecentre, som Karsten og Audica Hørecenter Esbjerg frivilligt besøger, er nu oppe på seks.

  • Læst: 775

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, onsdag og torsdag kl. 10-15
Tirsdag kl. 10-17

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Tirsdag i ulige uger kl. 15-17

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Tirsdag i lige uger kl. 15-17