200 deltagere i Fællesspisning mod Ensomhed

fællesspisning1
Snakken gik livligt over bordene til fællesspisning mod ensomhed i Platformen.

Selv om der stod kalvefrikassé, kartofler og salat på spisekortet, var det kampen mod ensomhed, der var den egentlige hovedmenu for 200 deltagere til Fællesspisning mod Ensomhed i kultur- og medborgerhuset Platformen tirsdag den 26. april.

Ved et af de 5 langborde sidder en ung mand og undgår øjenkontakt med dem, han ikke kender. Af og til lader han blikket løbe en stjålen tur rundt i salen. Han virker ikke til at være helt på hjemmebane i det store selskab, men hans sidekvinde, en foreningsaktiv frivillig på en 2-3 gange hans alder, har læst situationen, og begynder stille og roligt at lægge fundamentet til en samtale med nogle små kommentarer om løst og fast. Da fællesmiddagen to timer senere er nået til kaffe- og kagedelen, snakker den unge mand ivrigt med øjenkontakt og uden sikkerhedsline, mens kvinden ler, lytter og spørger ind. I løbet af middagen er der opstået et fællesskab mellem de to.

Mad skaber samtale
Henrik Houborg Christensen er kok og ejer af den socialøkonomiske virksomhed Platformens Madhus, som er medarrangør af Fællesspisning mod Ensomhed. Han har set madens indvirkning på fællesskaber mange gange.

- Mad skaber samtale ligesom vind og vejr. Man spørger måske om, hvordan maden smager, og pludselig er man endt i en samtale om kartofler. Til fællesspisningen snakkede jeg fx med en dame om, hvordan man koger kartofler. Hun fortalte, at i gamle dage, da kogte de altid kartoflerne i 20 minutter uanset størrelse og sort, så sommetider var de overkogte, andre gange lidt halv-rå i midten, fortæller Henrik.

- Og sådan er det med mad. I Netto taler ingen sammen, men om et måltid mad, der snakker man sammen, og derfor er fællesspisninger en god måde at bekæmpe ensomhed på, siger han.

For Henrik er aftenens Fællesspisning mod Ensomhed ikke et usædvanligt arrangement. Det er bare lidt større end det han og Platformens Madhus alligevel afholder hver anden onsdag for 50 mennesker, hvor målet, at skabe fællesskab over et måltid, er nøjagtig det samme.

Hjælper med at bryde tabuet om ensomhed

Sabrineogdanielle
Sabrine Pedersen og Danielle Ley Stokholm deltog i fællesspisningen sammen med foreningen Ballast Syd

To af aftenens deltagere er Sabrine Pedersen og Danielle Ley Stokholm. De er kommet sammen med foreningen Ballast Syd, som er et gratis og anonymt tilbud til børn og unge mellem 5 og 25 år fra familier, hvor et misbrug eller et afhængighedsproblem har fyldt for meget. De behøvede ikke at tænke meget over et svar, da de blev tilbudt en billet.

- Jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt og at jeg gerne vil støtte op om et arrangement som dette. Det tænkte jeg blandt andet fordi jeg selv har oplevet, hvordan nogle madarrangementer i forbindelse med mit sygeplejerskestudie har hjulpet mig med at få nye fællesskaber i Esbjerg, siden jeg flyttede hertil fra Aalborg for at studere, siger Sabrine Pedersen og suppleres af Danielle.

- Det, at man kan komme her, og måske hjælpe et andet menneske med at blive lidt mere snakkesalig og møde det med et smil – det gør bare jo bare ”noget”, siger Danielle.

- Og når man er til en fællesspisning, som handler om ensomhed, så tænker man jo over det. Og når man ved, at sidemanden også tænker på ensomhed, så er det nok lidt nemmere at snakke om og måske erkende, tilføjer hun.

Den store ensomme elefant i rummet
Ensomhed fylder meget i Danmark, men er ofte noget, som folk har svært ved at snakke om. Og når man ikke deler sin følelse af ensomhed med nogen, så forstærkes den blot, og derfor er det vigtigt at få ensomheden og dens konsekvenser i tale.

Ifølge Folkebevægelsen Mod Ensomhed føler 570.000 voksne i Danmark sig svært ensomme og 20.000 børn i alderen 11-15 år føler sig ofte eller meget ofte alene. Sundhedsstyrelsen har regnet sig frem til at, der årligt er 400.000 kontakter til egen læge, der delvist eller udelukkende skyldes ensomhed. Ensomhed er et folkesundhedsproblem, der er årsag til mistrivsel, sygdom og for tidlig død. Årligt koster ensomhed samfundet over 8 mia. kr. i pleje, behandling og tabt produktion (Sundhedsstyrelsen).

 Arrangører af Fællesspisning mod Ensomhed

Fakta
Danmark Spiser Sammen er et initiativ af Folkebevægelsen mod Ensomhed, der strækker sig over hele året med to nedslag i uge 17 og uge 45. Formålet er at få os alle til at kigge op og række ud, så man som enkeltperson bliver hjulpet på vej til at række ud og invitere naboen, den fremmede, forældregruppen eller fodboldklubben til en øl, en kop kaffe, en pizza eller måske en middag.

  • Læst: 368

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-15

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale