Rigmor og Kirsten vil afhjælpe ensomhed hos mennesker med psykiske udfordringer
Rigmor Jensen og Kirsten Madsen har meldt sig som aktivitetsledere i den nye aktivitet Samværdighed for at afhjælpe ensomhed hos mennesker med psykiske udfordringer. Fra egen familie ved de nemlig, hvor stort behovet er. Nu skal der findes frivillige samværsvenner.
Psykiske udfordringer og ensomhed er rigtig gode venner. Når psykiske udfordringer sniger sig and ad døren hos hver tredje dansker i løbet af livet, lister ensomheden sig med i et flertal af tilfældene. Det vil Socialpsykiatrien i Esbjerg kommune, SIND Syd-Vest og Røde Kors, Esbjerg kommunekreds gerne afhjælpe med den nye aktivitet Samværdighed - og det vil Rigmor Jensen også.
- Som tidligere sygeplejerske i psykiatrien har jeg set ensomhed mange steder blandt psykisk sårbare. Når folk er indlagte, er der mange, der ikke får besøg. De mangler netværk, sociale relationer og bliver triste og har dårlig livskvalitet, fortæller Rigmor, der meldte sig som frivillig aktivitetsleder i Samværdighed efter at have hørt om det fra sin formand i foreningen SIND, hvor hun også er frivillig.
- Fra et familiemedlem har jeg en personlig interesse i at afhjælpe ensomhed, og jeg troede, at jeg skulle blive besøgsven eller lignende, når jeg engang gik på pension. Men det her koncept ramte noget, og jeg syntes, det ville være ærgerligt, hvis ikke jeg blev frivillig i det.
Hver tredje dansker rammes
Hver tredje dansker får på et tidspunkt i deres liv psykisk sygdom eller får symptomer på psykisk mistrivsel, mens hver anden familie kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem.
Alligevel er det stadig forbundet med skam, tabu og frygt at have en psykisk sygdom, fordi man risikerer at blive stigmatiseret, marginaliseret og måske socialt udstødt.
- Formålet med Samværdighed er at bryde social isolation, selvstigma og ensomhed hos mennesker ramt af psykisk sygdom, siger Sara Munk Nielsen, udviklingskonsulent i Røde Kors, og projektleder for Samværdighed i Jylland.
- Det gør vi ved at matche frivillige samværsvenner med personer, der har psykisk sårbarhed og ensomhed tæt inde på livet. Samværsvennen og deltageren mødes i en en-til-en relation ud fra værdierne samvær, ligeværd og værdighed; derfor navnet Samværdighed.
- Så finder de to ud af, hvad de har lyst til at lave sammen. Nogle har måske brug for at gå en tur, finde ind i et socialt fællesskab, eller måske bare drikke en kop kaffe, eller hygge sig med et brætspil, siger hun.
Kirsten blev opfordret af sin søn
Kirsten Madsen er den anden af to frivillige aktivitetsledere i Samværdighed i Esbjerg kommunekreds, som dækker over byerne Ribe, Bramming og Esbjerg. Hun har en søn, som lider af skizofreni.
- Min søn er meget åben om sin situation, og ved også, at han er ensom i en grad. Hvis der fx er familiefest, vælger han ofte at blive hjemme, da han ser væsner og andre ting. Han ved, at de ikke findes, men bliver alligevel hjemme, fordi det gør både ham selv og andre usikre. På den måde isolerer han sig ofte, hvilket giver manglende selvværd. I de situationer bruger han sine venner og ved derfor, hvor vigtige disse relationer er, når man har psykiske udfordringer, fortæller Kirsten.
- Han læste om Samværdighed i Frivillighuset Vindrosens nyhedsbrev, opfordrede mig til at melde mig som aktivitetsleder, da jeg har også har erfaring fra lignende tilbud.
- Han har lovet mig, at jeg gerne må øve mine spørgsmål til nye frivillige på ham, inden jeg begynder at interviewe nye frivillige, siger hun med et grin, og forklarer, at spørgsmålene bruges til at afklare, hvem de frivillige kan matches med.
Bliv frivillig samværsven
Rigmor og Kirstens opgave som aktivitetsledere i Samværdighed er at finde frivillige samværsvenner og matche dem med deltagere med en sårbarheds- og ensomhedsproblematik.
Som frivillig skal man gennem et opstartskursus, hvor man bliver klædt på til at møde mennesker med psykiske udfordringer og indgå i en samværsrelation. Som frivillig samværsven bliver man tilbudt at deltage i netværksmøder hver 8. uge og spændende gratis kurser, hvor man erfaringsudveksler og sparrer med andre frivillige på de svære og gode oplevelser, man kan møde i relationen. Man skal kunne afsætte minimum 4-5 timer om måneden til samværet med sin samværsven.
Succeskriterierne er, at man som deltager med psykiske udfordringer får mere overskud, føler sig mindre isoleret og at man får et styrket selvværd og en oplevelse af flere handlemuligheder.
Hvis man ønsker at være frivillig samværsven for et andet menneske i og omkring Ribe, Bramming eller Esbjerg, kan man skrive til:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Læs mere: www.rodekors.dk/bliv-frivillig/ensomhed/samvaerdighed
- Læst: 804