Nu hjælper Røde Kors Esbjerg uhelbredeligt syge og deres pårørende i eget hjem

Rde Kors

 

En ældre kvinde bor alene, har ikke noget netværk og ingen familie. Hendes sygdom er fremskreden, og hun har fået at vide, at den tid hun har tilbage, skal hun leve fuldt ud. Hvordan gør man det, når man er ensom og alvorligt syg af flere sygdomme, herunder har diabetes? Hun har levet på en stram diæt de sidste 15 år. Og hvor har hun savnet flødekager! Nu får hun et ugentlig besøg af en palliationsfrivillig fra Røde Kors. De snakker og drikker en kop kaffe med en stor flødekage til. Socialrådgiveren vurderer, at kvindens livskvalitet er gået fra ”1 til 5”.

Uhelbredeligt syge med komplekse sygdomsforløb og deres pårørende er ofte under stort pres og kan være ramt af både social og følelsesmæssig ensomhed. Den syge er fysisk begrænset af sygdommen og ser døden i øjnene med de følelser og eksistentielle overvejelser, det kan fremkalde. Den pårørende skal klare rigtig meget - både følelsesmæssigt og praktisk. Mange har samtidig et ønske om at være i eget hjem så længe som overhovedet muligt, og det kan være en hjælp med støtte.

Det kan være en berigelse, at få besøg af et menneske, som ikke er en del af ens familie eller vennekreds. En, der kan lytte, hygge eller tage den syge med ud af huset på en tur. Det kan også være, at den pårørende gerne vil ud nogle timer og føle sig tryg i at vide, at der er en frivillig fra Røde Kors hos deres kære.

Palliativ Indsats er et tilbud til patienter og pårørende, der er tilknyttet et af de palliative teams på Region Syds sygehuse i Jylland (Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt eller Sygehus Sønderjylland).

Palliationsfrivillige fra Røde Kors er mennesker med tid og lyst til at støtte uhelbredeligt syge og deres pårørende i eget hjem. De frivillige er til stede som medmennesker, mens det faglige varetages af sundhedspersonalet.

Hvis man er interesseret i Røde Kors’ tilbud, kommer en aktivitetsleder på et hjemmebesøg, hvor man sammen finder ud af, hvordan en frivillig bedst kan støtte familien. Aktivitetslederen finder herefter en frivillig, som matcher behovene og den frivillige står til rådighed ca. 3 timer ugentlig efter aftale. Frivillig Palliativ Indsats kan fx tilbyde:

  • Besøg og samvær om det, den syge har lyst til (spil, musik, krydsord, fotoalbum, læse mm.)
  • En køre- eller gåtur
  • En udenforstående at snakke med
  • Aflastning af den pårørende, som kan få tid til egne gøremål
  • Sidde ved den syge om natten, hvis der ikke er pårørende eller de pårørende har brug for søvn

Baggrund

Røde Kors har indgået en samarbejdsaftale med Region Syd, som fra 2021 har valgt at styrke den palliative indsats i fokusområdet: ”Den sidste tid”. Heri er der et ønske om at arbejde i retning af en udvidet, ensartet og systematisk inddragelse af frivillige i de regionale palliative tilbud. Med udgangspunkt i gode erfaringer fra et lignende frivilligt initiativ på Odense Universitetshospital, oprettes Frivillig Palliativ Indsats i den jyske del af regionen i samarbejde med Røde Kors.

Kontaktoplysninger

  • Aktivitetsleder Henriette Olsen tlf. 2265 0291
  • Aktivitetsleder Annika Haidi Lund Andersen tlf. 2265 0290

Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  • Læst: 170

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-15

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale